Home Amsterdam Barcelona Bordeaux Brussel Ieper Ljubljana Londen Nantes Parijs Reisverslag Links AZ

Top Bezienswaardigheden België

België
Brussel

Brussel is de hoofdstad van België gelegen in het centrum van het land in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In deze stad wonen iets meer dan 180 000 mensen, het gewest dat 18 gemeenten omvat telt ruim 1,2 miljoen inwoners. De afstand van Amsterdam naar Brussel bedraagt iets meer dan 200 kilometer.

Ongetwijfeld één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Brussel is Manneken Pis. Het beeldjes staat op de hoek met de Stoofstraat & de Eikenstraat op een kleine 300 meter van de grote markt. Midden 15de eeuw vond Manneken Pis zijn oorsprong, later in 1619 werd in opdracht van de Stad Brussel het beeldje gerenoveerd. Sinds de 18de eeuw wordt Manneken Pis van een kostuum voorzien. In de beginjaren werd dit gemiddeld 4 keer per jaar gewijzigd. Momenteel wordt het kostuum van Manneken Pis zo'n 130 keer per jaar vervangen. Door de jaren heen heeft de stad Brussel ruim 1000 kostuums in hun bezit waaronder een exemplaar van de Rode Duivels, Sinterklaas, Elvis Presley & Obelix. Jaarlijks ontvangen ze 15 nieuwe kostuums van andere landen veelal in tradionele klederdracht. Een deel van de kostuums wordt sinds 2017 tentoongesteld in het Garderobe Mannekenpis Museum gelegen iets hogerop in de Eikenstraat.
De naam van de vrouwelijke versie is Jeanneke Pis dat op slechts 300 meter van de Grote Markt ligt. Het werd op initiaf van lokale handelaars in 1987 geplaatst om meer toeristen en bezoekers te lokken naar de straat.

Een blik op de Brusselse Manneken Pis


Een andere populaire toeristische trekpleister is het 102 meter hoge Atomium gelegen op 8 kilometer van de grote markt in het Park van Laken. Ter ere van de Wereldtentoonstelling van 1958 werd dit 9 bollen tellende unieke stalen structuur gebouwd. De diameter van de bollen bedraagt 18 meter, de buizen ertussen hebben een diameter van 3,3 meter. In de 5 bollen die toegankelijk zijn voor het publiek kan je een permanente tentoonstelling van de geschiedenis van het Atomium bezichtigen. In de bovenste bol op 92 meter hoogte kan je een prachtig panorama van deze stad bewonderen.

Tickets

Combiticket Garderobe Mannekenpis Museum met Museum stad van Brussel voor volwassenen 8 euro in 2020

Garderobe Mannekenpis Museum gratis eerste zondag van de maand in 2020

Combiticket Atomium met Brussels Design Museum voor volwassenen 16 euro in 2020 op de officiële site visit.brussels

© Renzo Vanhoorelbeke