Home Amsterdam Barcelona Bordeaux Brussel Ieper Ljubljana Londen Nantes Parijs Reisverslag Links AZ

Top 11 mooiste Bezienswaardigheden in de Franse wijnstad Bordeaux

Bordeaux

Bordeaux is een prachtige stad waar veel te zien en te doen is. U vindt er een UNESCO-werelderfgoedlocatie, verschillende kathedralen, talloze kunstgalerieën en musea, en tal van restaurants en cafés. Als u een reis naar Bordeaux plant, zorg er dan voor dat u wat tijd uittrekt om de vele verborgen juweeltjes te ontdekken; de cultuur, geschiedenis en architectuur zijn allemaal dingen die u zullen doen terugkomen voor meer! Met zoveel te zien in zo'n klein gebied kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Wij hebben deze lijst van 10 must-see plaatsen samengesteld om u te helpen het meeste uit uw reis te halen.

Wijnmuseum

Sinds 2016 heeft de Franse wijnstad Bordeaux een belangrijke bezienswaardigheid bij gekregen. In een hypermodern gebouw van 55 meter hoog in een organische, vloeibare vorm ligt het wijnmuseum "La Cité du Vin" van de stad aan de oevers van de Garonne. De wijn experience start met een helikoptervlucht waar de mooiste wijnlandschappen worden geprojecteerd op grote schermen. Vervolgens neemt een denkbeeldig koopvaardijschip je mee op een zeereis in de tijd om te ervaren welke reis de wijn afgelopen 10 jaar heeft afgelegd.
Uiteraard kan je in het wijnpretpark de wijn testen met je geur en smaakpapillen. Je kan je neus letterlijk in glazen potten steken waar je diverse geuren kunt opsnuiven van bijvoorbeeld frambozen, potloodslijpsel of handschoenen. Op het hoogste punt van het gebouw bevindt zich de ruime bar met een reusachtige kroonluchter van talloze flessen. Dit is ook de locatie waar je een 360 graden uitzicht hebt over Bordeaux waar je onder andere een 20-tal verschillende wijnen ter wereld kunt proeven.

foto wijnmuseum Bordeaux
De kathedraal van Bordeaux

De tweede op onze lijst is de kathedraal van Bordeaux. Dit prachtige gebouw is het architectonische hoogtepunt van de stad. Het werd gebouwd tussen de 13de en 16de eeuw, waarbij de vliegende steunberen in de 19de eeuw werden toegevoegd. De kathedraal is de grootste van Frankrijk buiten Parijs. De architectuur zal u de adem benemen en de gebrandschilderde ramen zijn een lust voor het oog. Er zijn regelmatig orgelconcerten en andere optredens in de kathedraal en er is ook het graf van de filosoof en wetenschapper Blaise Pascal.

foto kathedraal Bordeaux
Het Aquaduct

Het Aquaduct is een grote brug over de Garonne. Hij werd gebouwd tussen 1856 en 1874 en is nog steeds in gebruik. Het bouwwerk is massief en is een prachtig voorbeeld van Franse neogotische architectuur. Het dak van het aquaduct is bedekt met prachtige blauwe en groene keramische tegels en is zeker een bezoek waard. U kunt over het aquaduct lopen en zelfs tot op het dak klimmen. Het uitzicht vanaf de top van het aquaduct is fantastisch en de klim zeker waard.

Museum voor Schone Kunsten van Bordeaux

Dit is een van de beste musea in Bordeaux. Hier vindt u een uitgebreide collectie kunst en kunstvoorwerpen, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek en meer. In het museum worden ook tijdelijke tentoonstellingen gehouden, die net zo interessant kunnen zijn als de permanente collectie. Het museum is gevestigd in een oud gebouw dat dateert uit het begin van de 19e eeuw en het is een prachtige ruimte om te bezoeken. Het museum is gewijd aan de kunst en cultuur van Afrika, Oceanië en Amerika, wat een geweldige manier is om meer te leren over verschillende culturen.

Place Saint-Michel en zijn fonteinen

Op dit plein staan de beroemdste fonteinen van Bordeaux. De meest opvallende is de "leeuwenfontein", een kunstmatige rotsformatie met twee leeuwen en een vrouwenbeeld dat de rivier de Gironde voorstelt. Het plein is een geweldige plek om te ontspannen, te picknicken of gewoon mensen te kijken. Behalve de fonteinen zijn er op het plein ook veel mooie gebouwen te vinden, waaronder de Saint Michel-basiliek, een niet te missen godshuis in Bordeaux.

Huis van Afrikaanse en Oceanische Kunsten

Dit is een van de modernere musea in Bordeaux, maar het is nog steeds een bezoek waard. Het is gewijd aan de kunst en cultuur van plaatsen als Afrika, Oceanië en Amerika. Het museum is gehuisvest in een prachtige ruimte die open en luchtig is. De tentoonstellingen veranderen regelmatig, zodat er altijd iets nieuws te zien is. Het museum biedt veel informatie in het Engels en is een geweldige plek om meer te leren over verschillende culturen.

Museum van Hedendaagse Kunst

Als moderne kunst meer uw ding is, dan is dit het museum voor u. Het Bordeaux Museum van Hedendaagse Kunst (MACBC) organiseert veel tijdelijke tentoonstellingen die gericht zijn op moderne kunst, architectuur, design en fotografie. De tentoonstellingen zijn erg interessant, maar het museum organiseert ook workshops en andere evenementen die toegankelijk zijn voor het publiek. Het museum is gevestigd in een groot, modern gebouw en heeft veel ruimte voor tentoonstellingen en evenementen.

Museum van het onzichtbare en cultureel erfgoed

Dit is een van de nieuwere musea in Bordeaux en onderzoekt een breed scala aan onderwerpen. De tentoonstellingen richten zich op onderwerpen als muziek, mode, fotografie, wetenschap en reizen. Een tentoonstelling die momenteel loopt onderzoekt de relatie tussen Frankrijk en China en is zeker fascinerend. De tentoonstellingen zijn zeer interactief, dus zeer geschikt voor gezinnen en kinderen. Het museum organiseert ook muzikale evenementen en lezingen die toegankelijk zijn voor het publiek.

Natuurhistorisch Museum van Bordeaux

Dit is een geweldige plek om meer te weten te komen over het verleden van Bordeaux en de mensen die er vroeger woonden. Het museum heeft veel tijdelijke tentoonstellingen die zich richten op verschillende onderwerpen met betrekking tot de natuurlijke historie. De tentoonstellingen zijn interessant voor zowel volwassenen als kinderen, en er is altijd wel iets nieuws te zien. Het museum is gevestigd in een mooi, oud gebouw dat is omgebouwd tot museum.

Stadhuis

Dit is het gebouw waar de gemeenteraad van Bordeaux vergadert. Het is een prachtig bouwwerk en een van de meest indrukwekkende gebouwen van de stad. Het is een zeer modern gebouw dat dateert uit de jaren 1970 en waar een groot gebrandschilderd raam te zien is dat de beroemde afbeelding van de "Drie Musketiers" uitbeeldt. De architectuur van het gebouw is zeer modern, maar het is nog steeds een bezoek waard om de architectuur en het prachtige glas-in-loodraam te bewonderen. Er zijn vele andere leuke plekken om te bezoeken in Bordeaux, zoals het Prehistorisch Museum van Aquitaine, het Bordeaux Wijnmuseum en de Botanische Tuinen van Bordeaux. De beste manier om Bordeaux te ontdekken is om een paar plaatsen te kiezen die u het meest interesseren, en uw reis daaromheen te plannen.

© Renzo Vanhoorelbeke