Home Amsterdam Barcelona Bordeaux Brussel Ieper Ljubljana Londen Nantes Parijs Reisverslag Links AZ

Een bezoekje aan Mini Europa in Brussel

Mini-Europa in Brussel
Ligging, ticketinformatie en openingsuren

Mini-Europa is een miniatuurpark gelegen in de omgeving van het Atomium aan de Heizel in Brussel. Het opende de deuren voor het grote publiek in 1989 maar werd in 2013 met sluiting bedreigd. Maar begin 2021 slaagde de CEO van Mini-Europa samen met de stad Brussel een akkoord sluiten. Zo opende het vernieuwde Mini-Europa terug de deuren op maandag 29 maart 2021.
Tijdens 2-daagse trip naar Brussel, die ik met mijn broer en moeder maakte, mocht een bezoekje aan dit vernieuwde miniatuurpark niet ontbreken. We besloten een voordeliger combiticket te kopen voor het Atomium, Mini Europa en Design Museum. Daarvoor betaal je als volwassenen 31,3 euro voor, terwijl de senioren vanaf 65 jaar 29,6 euro betalen. Er zijn verschillende openingsuren naargelang tijdstip in het jaar. Zo kan je het park in de maanden juli en augustus bezoeken van 9 uur 30 tot 19 uur. Vanaf het 2de weekend in maart tot en met juni en september is het park open van 9 uur 30 tot 18 uur. Vanaf oktober tot en met het einde van de kerstvakantie in België is het park toegankelijk van 10 uur tot 18 uur.
Je hebt minstens een uur nodig om doorheen de vele maquettes en bijhorende expositie te wandelen.

Wat hebben we gezien in het Miniatuurpark en Expo over de Europese Gemeenschap?

Mini-Europe is een park waar je héél veel Europese wonderen kunt bewonderen op een schaal van 1 op 25. Bloemenperkjes, dwergbomen en Bonsais bieden de perfecte context voor de meer dan 350 maquettes die tot in de kleinste details werden nagemaakt. Zo kan je onder meer het Belfort in Brugge, Brandenburger Tor in Berlijn, Eiffeltoren en Centre Pompidou in Parijs, de vulkaan Vesuvius en de windmolens van de kinderdijk in het Nederlandse Alblasserwaard in het klein bewonderen. Talrijke levensechte figuurtjes en animaties zal je zien! Een ontspannende en leerrijke wandeling voor zowel jong en oud van 1 tot 2 uur om het architecturale, culturele en historische rijkdom van alle 27 lidstaten van de Europese Unie en Verenigd Koninkrijk te (her)ontdekken!foto van het kustmuseum Centre Pompidou in Parijs

Op het einde van de rondreis door het park, is Spirit of Europe een interessant aanvulling voor de bezoekers.
In het eerste deel van Spirit of Europe, via het platform "What Europe does for you", leren bezoekers – in een coole street-art sfeer – wat de Europese Unie doet voor haar burgers aan de hand van meer dan 300 concrete voorbeelden. Vervolgens wordt de democratische werking van Europa er gepresenteerd terwijl het cliché "Brussel beslist" wordt ontkracht. Daarna volgt een video, gedraaid door en gewijd aan het Europees Parlement. Een deel van de expo wordt gewijd aan de Europese verkiezingen.


foto van het informatiescherm What Europe dos for you

© Renzo Vanhoorelbeke