Home Amsterdam Barcelona Bordeaux Brussel Ieper Ljubljana Londen Nantes Parijs Reisverslag Links AZ

Tijdelijke expositie Bodies in Handelsbeurs Antwerpen

Tijdelijke tentoonstelling Bodies

Op dinsdag 18 juli besloten mijn gezin op daguitstap naar Antwerpen te gaan naar de handelsbeurs. Daar loopt van 1 juli 2023 tot 24 september 2023 een tentoonstelling "Bodies" waar je via foto's en een kleine 100 anatomische preparaten meer info krijgt over het Menselijk Lichaam. De informatieborden van de expositie zijn in het Engels maar kan je via een QR code bij elke borden de informatie via een website op je smartphone lezen.verschil tussen een long van een persoon die rookt en een long van een persoon die nooit heeft gerooktDe tentoonstelling is onderverdeel in 8 thema's:

1 Inleiding
2 Het Zenuwstelsel
3 Het Ademhalingsstelsel
4 Het Spierstelsel
5 Het Skelet
6 De Bloedsomloop
7 Geneeskunde & Geschiedenis
8 Het Spijsverteringsstelsel
9 Het Voortplantingssysteem


Ons bezoek aan de tentoonstelling, die begint op de eerste etage, konden we na 1 uur vervolmaken. Wil je echter alle informatie in detail lezen kan je gerust nog 30 minuten langer in de expositieruimten van het oudste beursgebouw ter wereld vertoeven. Daarna bewonderden we op de eerste verdieping en de begane grond van dit prachtig architecturaal pareltje gelegen op het einde van de Meir.

Geschiedenis Handelsbeurs

De neogotische handelsbeurs wordt ook ter beschikking gesteld voor private en openbare evenementen. Op de begane grond is er een kleine drankgelegenheid waar regelmatig een pianist speelt op een piano.Een blik op de wondermooie architectuur van de handelsbeurs

Het gebouw dateert van 1532. Maar na amper 26 jaar sloeg het noodlot toe en werd het beursgebouw volledig verwoest door een brand. In 1895 is het gebouw terug open en wordt het uitgebreid met een aparte Fondsenbeurs en later de Schippersbeurs. Opmerkelijk is ook dat het gebouw geen grote schade opliep tijden de Eerste & Tweede Wereldoorlog.
Op het einde van die laatst vermelde oorlog werd Winston Churchill uitgeroepen tot ereburger van Antwerpen. In 1997 sloot de effectenbeurs de deuren en verhuist deze naar de Belgische hoofdstad Brussel. Na jaren van leegstand moest het gebouw gesloten worden op bevel van de brandweer. Daarna volgde een 16 jaar durende renovatie en werd het neogotisch bezienswaardigheid in 2019 terug opengesteld voor het grote publiek en vonden de eerste evenementen plaats.
© Renzo Vanhoorelbeke