Home Amsterdam Barcelona Bordeaux Brussel Ieper Ljubljana Londen Nantes Parijs Reisverslag Links AZ

Top Bezienswaardigheden Reisverslagen Praag

Dag 1 & 2: Verkenningstocht doorheen het centrum van de Tsjechische hoofdstad

We vertrokken met de reisbus Herman & Vandamme voor een 9-daagse trip naar het Tsjechische Praag. 's Avonds rond de klok van 20h30' kwamen we aan in de brouwerij van de Tsjechische stad Pilzen voor ons avondmaal. Daarna reed de Tsjechische buschauffeur Jirka naar Hotel Krystal net buiten het stadscentrum van Praag waar we om iets voor 23h incheckten in onze sobere hotelkamer op de 8ste verdieping.
Vrijdag besloten we na het al even sobere ontbijt eerst met de bus mee te reizen naar het centrum van de Tsjechische hoofdstad. Daar aangekomen besloten we aan de hand van een plan & ons boekje van Praag zelf de stad te verkennen. Ons eerste herkenningspunt was het Jugendstilhotel Pariz. Daarna wandelden we voorbij de Sint-Jacobskerk om dan bij de vrij gekende Tynkerk uit te komen.

Een blik op de Týnkerk in Praag


Deze kerk werd door de burgers van Praag destijds gefinancierd. Op het plein slenterden we een beetje rond om dan eventjes rustig op een bankje te zitten & te genieten van het prachtig uitzicht. Recht tegenover de Týnkerk staat het raadhuis met het astronomische uurwerk gebouwd in 1490. Daarna besloten we om iets verderop nabij Mustek een hapje te eten. Lieke koos voor een broodje, ik voor 2 stukken Pizza met kaas.
We kwamen aan bij een mooie winkel waar je veel soorten paaseieren met verschillende beschilderingen kunt kopen.

Lieke poserend met een reusachtig beschilderde paasei


We zetten ons verkenningstocht verder naar de oevers van de Moldau. Op onze weg kwamen we het Nationaal Theater & restaurant Belle Vue tegen. Daar hielden we even halt om wat prachtige panoramafoto's te nemen van de Karelsbrug met op de achtergrond de Sint-Vitruskathedraal. Daarna wandelden we via een winkelgalerij naar de Karelsbrug waar je veel snelle portrettekenaars & souvenirstandjes vind. Als afsluiter van onze 1ste volledige dag bezochten we de kerk waar de wereldberoemde Kleine Jezus van Praag staat. Uiteraard lokt deze kerk héél veel bezoekers & mocht je naar hartelust foto's in de kerk ervan nemen. Als avondmaal verkoos ik om geroosterd eend te eten, Lieke at zalm met overheerlijke frietjes.

Een blik op de Kleine Jezus van Praag


Dag 3: Bezoek aan de Petrinheuvel & Winkelcentrum Anděl City

Na de verkenningsdag van gisteren besloten we vandaag richting "De Kleine Eiffeltoren" op de Petrinheuvel te trekken. Via de tram raakten we dicht bij de voet van deze heuvel die een goeie 300 meter boven de zeespiegel ligt. Via een lange trap kwamen we op een pleintje, waar we na een rustpauze richting het Strahovklooster slenterden.

Een blik op de Eiffeltoren van Praag


Daarna wandelden we een parkje door op zo'n kleine 100 meter van de De Kleine Eiffeltoren die blijkbaar een drukke toeristische trekpleister is. Daar aangekomen trakteerde ik mezelf op een welverdiende & overheerlijke lekkere frisco. Daarna gingen we binnen in de Eiffeltoren om de 299 treden te beklimmen. Halverwege de toren kon je al het prachtige panorama van de stad Praag bewonderen. Maar aan het bovenste gedeelte, die in 1891 werd gebouwd, bewonderden we het prachtige panorama van het toeristische centrum van de stad.

Een blik op de Eiffeltoren van Praag


Via het park & enkele ambassades waaronder die van de Verenigde Staten van Amerika wandelden we terug deze heuvel af. Daarna aten we een heerlijke warm middagmaal in een café restaurant enkele honderden meter van de Karelsbrug.
Op weg daarnaar toe hielden we halt in de winkelketen Terranova & kocht mij prinses een T-Shirt. Daarna wandelden we het groot winkelcentrum Anděl City binnen. Naast de bekendere winkelketens zoals Ici Paris, Promod, C&A heb je heel wat andere winkels van winkelketens die in België niet actief zijn. Zo bezochten we de reusachtige schoenenwinkel Bata, bij station Mustek, met maar liefst 7 verdiepingen. Na dit bezoekje aan Andel City trokken we met de metro naar de andere kant van de stad.
Toen we op het plein aankwamen waar oa de Týnkerk gelegen is , besloten we met een treintje een rondrit door de historische binnenstad te maken. Daarna wandelden we door de wellicht duurste winkelstraat van Praag. Winkels van Gucci, Dior, Dolce & Gabbana, Armani hebben hier hun stek.
Op een boogscheut van de Joodse wijk namen we ons avondmaal in het Belgische restaurant "Les Moules" waar ik mosselen met curry at.
Dag 4: Kasteel van Konopiste

Op de 3de volledige dag hadden we ons ingeschreven om het Kasteel in Konopiste te bezoeken. Het kasteel ligt op ongeveer 1 uurtje rijden van Praag. Voorbij het dorpje Slapy stopte de bus voor een halfuurtje. Van de gelegenheid maakten we gebruik om panoramische foto's te nemen & ik nam van de gelegenheid gebruik om een lekker ijsje te eten.

In Konopiste aangekomen aten we eerst ons middagmaal om daarna de winkelstandjes te 13de eeuwse gotisch kasteel waar Frans Ferdinand heeft gewoond. In juni 2014 werd Frans Ferdinand samen met zijn vrouw Sophia vermoord. Naast enkele andere spanningen, was dit de aanleiding voor het begin van de Eerste Wereldoorlog.
Daarna kregen we een rondleiding in een gedeelte van dit reusachtig kasteel. In een grote gang kan je zijn talrijke jachttrofeeën bewonderen. Daarnaast bezochten we de kamers voor de gasten, schilderijen, prachtig meubilair die stammen uit de 16de eeuw tem 19de eeuw. Op een ander verdieping die we jammer genoeg niet te zien kregen staat alles nog in zijn oorspronkelijke staat. Sinds hij vertrok voor de laatste maal ligt op dit gedeelte van het kasteel nog alles in zijn oorspronkelijke staat.

Een blik op het Kasteel van Konopiste


Daarna reed de Tsjechische buschaffeur Jirka naar een barokke kasteel van Jemniště met de daarbijhorende prachtige tuin. Dit kasteel is ingericht met onder andere een 3 tal appartementen & een restaurant. Daar hielden we ongeveer een halfuurtje halt om daarna naar het stadje Benešov te trekken.

Een blik op het Kasteel van Jemniste


Buiten een pleintje, een museum & casino had dit plaats op het eerste zicht niet veel om het lijf. Om de dag af te sluiten stopten we voor een overheerlijke, uitgebreide avondmaal in een hotel dat net aan de rand van Benešov ligt.
Dag 5:

  

© Renzo Vanhoorelbeke